Naše DOBRÁ pekárna

Příběh naší pekárny

Tomáš Kroulík

majitel

Příběh naší pekárny začal v roce 2010 a to aniž bychom tušili, že nějakou pekárnu budeme kdy provozovat. Na začátku byla sklenička žitného kvasu a strašně "složitý" návod, kterak kvas krmit, uchovávat a jak z něj upéct kvalitní a dobrý chléb. Nicméně štěstí začátečníka způsobilo, že se hned první chléb povedl. Následovalo období objevování, zkoušení, pokusů, omylů, pekařských úkroků stranou a občas i vzad. Celkově jsme se ale tu většími, tu menšími krůčky posouvali kupředu. V knihovně přibývaly knihy pekařských mistrů a s nimi rostly i zkušenosti a měsíční zásoby mouky. Koncem roku 2014 jsme se dostali do bodu, kdy udělat krok do neznáma a založit pekárnu, bylo v podstatě nevyhnutelné. Tak tedy máme pekárnu. Malou, řemeslnou, kde většinu práce odvedou šikovné ruce pekařů. A jak pro Vás pečeme?

S láskou a s respektem k chlebu a tradičním technologiím. Nespěcháme. Nepomáháme si zlepšujícími přípravky a aditivy. Nehledáme nejlevnější alternativy. Raději investujeme do kvalitních surovin. Pro čerstvou mouku si jezdíme sami do osvědčených mlýnů. U speciální mouky a surovin pečlivě volíme dodavatele, většinou na osobní doporučení. Stále se učíme a nebojíme se experimentovat i za cenu dílčích neúspěchů. Jdeme svoji cestou a pečeme z žitného a pšeničného kvasu, o který pečujeme již od roku 2012. Myslíme tím opravdový živý kvas, nikoli průmyslově vyráběné stabilizované kvasy. Proces výroby je tak sice delší a složitější, ale výsledek o to chutnější. A jak to u nás v pekárně vypadá, se můžete podívat třeba zde (cca desátá minuta), kdy za námi přijel i televizní Herbář